Nr 3 av Dagens Bok Tips
Författare: Natasja Atterbom
Prisma, 2008
Klickerträning för nybörjare passar både nybörjaren inom klickerträning och dig som har tränat med klicker tidigare. Den innehåller mycket grundträning men även väldigt mycket bra tips och förklaringar som är intressant även om du tränat med klicker tidigare. Introduktionen i boken handlar om vanliga missuppfattningar och myter vad gäller klickerträning. Sedan börjar del 1 i boken som består mycket av grunderna inom klickerträning, som val av klicker, inklickning, godistips, belöningar, vanliga fel och tajming. I slutet av del ett ges exempel på träningsmetoder, såsom hur man formar fram beteenden (shaping) och hur man fångar beteenden, hur man tränar med hjälp av målträning, hur man lockar fram beteenden och hur man tränar med bestraffning. Hon beskriver väl för och nackdelar. I vissa fall endast nackdelar (bestraffning).
I del två av boken förklarar Natasja Klassisk inlärning, positiv förstärkning, positiv bestraffning, negativ bestraffning, negativ förstärkning, utsläckning och hur de olika inlärningsprinciperna samverkar. Allra sist handlar det om hur man döper beteenden, och knyter signaler.
Min personliga uppfattning om boken
Eftersom att jag är väldigt intresserad utav klickerträning så var det ganska givet att jag skulle sluka boken snabbt! Den är väldigt lättläst och lättförståelig.
Under tiden jag läste den blev jag så inspirerad ibland så jag var tvungen att lägga ifrån mig boken och ropa till mig Malou för att testa.
Jag skulle absolut rekommendera boken till folk jag känner som aldrig testat klicker, för att efter man läst boken så kan man inte annat än förstå sig på det häftiga med klicker och vad det egentligen går ut på.
Hon beskriver situationer ur verkliga livet och ibland kände jag verkligen igen mig. Ett exempel är exemplet hon beskrev om sin mops som ville ha uppmärksamhet när matte satt vid datorn. Mopsen gjorde allt för att matte skulle titta och det känner jag igen. Tillslut skäller hunden och DÅ tittar man, vilket hunden snabbt lär sig. Hela livet är egentligen en slags shaping, med allting. Istället för att titta på hunden när den skäller, titta på den när den gör något du vill att den skall göra. Så lär den sig det istället!
Det enda jag tänkte på som jag inte riktigt håller med om var att det handlade väldigt mycket om shaping, och targets. Nästan lite väl mycket och det stod mycket negativt om att ”locka/lura” fram beteenden. Jag kan tycka att det nästan är lite överdrivet, för i många fall är det mycket effektivare att använda sig av ”locka/lura” istället. För nybörjare är det också väldigt lätt att förstå. Så varför krångla till det allt för mycket, i vissa situationer kan det faktiskt vara bra att använda sig av tex godis hand eller leksak för att få hunden att lära sig och förstå vad vi vill i vissa situationer.